air max bianche nike air max saldi nike shox rivalry nike huarache scarpe jordan mbt scarpe christian louboutin milano louis vuitton occhiali da sole scarpe louis vuitton louboutin uomo michael kors borse louis vuitton sito ufficiale tiffany gioielli scarpe mbt nike air max bianche nike free run christian louboutin outlet polo ralph lauren prezzo gioielli tiffany polo ralph lauren prezzi nike roshe run louboutin outlet occhiali louis vuitton jordan scarpe borse michael kors spaccio hogan polo ralph lauren uomo

 

 

t Što je HUZ?
Hrvatska udruga zborovođa je stručna udruga umjetničkih voditelja pjevačkih skupina. Zborovođa je svatko tko umjetnički vodi pjevačku skupinu bilo koje vrste.

t Kako je nastala Udruga
Zamisao o njezinu osnutku niknula je prije mnogo godina. Pripreme o utemeljenju počele su 2000. godine kada su na Međunarodnoj konferenciji zborobođa u Altei (Španjolska), u organizaciji Međunarodne zborske federacije (IFCM-a), uspostavljene prve veze s kolegama i udrugama iz petnaest zemalja. Od godine 2002. počeli smo diljem Hrvatske najavljivati njezin osnutak, o čemu su obavještavali i radio i tisak. Usporedno se radilo na unaprjeđenju strukture i sadržaja Udruge te na daljnjem širenju kontakata i suradnje sa srodnim udrugama i kolegama u svijetu. Broj zemalja s kojima imamo kontakte i suradnju, znatno se povećao nakon konferencije WACCA06 (Buenos Aires 2006.g). Do danas surađujemo s više od 50 zemalja.

HUZ Europa HUZ Svijet
Novi List - članak

Europa
(klikni za uvećanje)

Svijet
(klikni za uvećanje)
Članak - Novi List 13.07.2004.
(klikni za uvećanje)

 

Našim smo budućim članovima željeli omogućiti Udrugu koja bi optimalno išla u susret njihovim potrebama i željama, u skladu sa svjetskim standardima. Zato nam je bilo potrebno određeno razvojno razdoblje kako bi svaki segment djelatnosti bio funkcionalno oblikovan što je bolje moguće i ostvariv u praksi.

t Naši su ciljevi:

 • međusobno povezivanje i surađivanje zborovođa
 • zaštita zajedničkih interesa
 • unapređenje djelatnosti zborovođa i njihova društvenog priznanja
 • doprinos afirmaciji hrvatske zborske glazbe, zborovođa i zborova u zemlji i inozemstvu
 • organizacija seminara, predavanja i skupova za stručno obrazovanje i usavršavanje
 • sudjelovanje u razvoju glazbene kulture i društva općenito
 • populariziranje i širenje zborskoga pjevanja u svim sredinama i kod svih uzrasta, posebice među mladeži
 • razvijanje pojedinačne i društvene svijesti o civilizacijskom, kulturološkom, umjetničkom i tradicijskom  značenju zborskoga pjevanja
 • unaprjeđenje pjevačkoga umijeća općenito
 • suradnja s državnim tijelima, institucijama, udrugama i pojedincima u Hrvatskoj i inozemstvu
 • njegovanje sjećanja na osobe koje su dale velik doprinos razvoju hrvatske zborske glazbe
 • izdavačka djelatnost

ttt Naš je glavni zadatak unaprijediti hrvatsko zborsko pjevanje kako bi ono do 2020. g. bilo među vodećima u svijetu! aaa

Zato zborovođama nudimo, osim cehovskoga udruživanja, i različite mogućnosti stručnoga usavršavanja. U tu je svrhu pri Vokalnoj akademiji pokrenuta i Škola za zborovođe i ona jezasad jedina mogućnost za sustavnu izobrazbu zborovođa u Hrvatskoj. Njezin su nastavni plan i program koncipirani tako da ju svatko zainteresiran može pohađati, bez obzira na stupanj glazbene naobrazbe ili predznanja. Osim toga postoje seminari i radionice za zborovođe te seminari za zborove.
Prema našem mišljenu jedino spoj strukovnoga zajedništva sa strukovnim usavršavanjem može biti jamstvo za optimalan razvoj našega zboraštva.