air max bianche nike air max saldi nike shox rivalry nike huarache scarpe jordan mbt scarpe christian louboutin milano louis vuitton occhiali da sole scarpe louis vuitton louboutin uomo michael kors borse louis vuitton sito ufficiale tiffany gioielli scarpe mbt nike air max bianche nike free run christian louboutin outlet polo ralph lauren prezzo gioielli tiffany polo ralph lauren prezzi nike roshe run louboutin outlet occhiali louis vuitton jordan scarpe borse michael kors spaccio hogan polo ralph lauren uomo

 

 

HUZ od početka smatra da je vrlo važno uspostaviti međunarodnu suradnju sa srodnim udrugama, institucijama te kolegama diljem svijeta. S jedne strane želimo 'uvoziti' znanja naših kolega kako bi se hrvatski zborovođe što bolje stručno obrazovali i umjetnički razvijali, a s druge nam je strane nakana  naša znanja i našu zborsku umjetnost 'izvoziti' u svijet.
Hrvatska je kao zborska zemlja, nažalost, još neotkrivena, ali je zborskim glazbenicima vrlo zanimljiva – mi smo mala zemlja s izrazito velikom i bogatom pjevačkom tradicijom te velikim potencijalom za razvoj 'zborskoga turizma'.  

t World Assembly of Choir Directors Associations-Buenos Aires (Argentina) WACCA 06
U Argentini, u Buenos Airesu 2006. godine održana je Svjetska konferencija udruga zborovođa - WACCA06 u organizaciji Argentinske udruge zborovođa ADICORA te Međunarodne federacije za zborsku glazbu  (International Federation for Choral Music IFCM). Na Konferenciji su sudjelovali predstavnici iz više od dvadesetak zemalja, pa tako i iz naše države. Svi su sudionici izvijestili o stanju zborske glazbe u svojim zemljama, mogućnostima školovanja zborovođa, uvjetima rada, kulturnoj politici i tome slično. Svrha je bila međusobno se upoznati i uspostaviti suradnju.

Wacca
 Wacca Wacca Wacca Wacca
Kliknite na fotografije za uvećanje

t 8. World Symposium on Choral Music-Kopenhagen (Danska) 2008. g. – WSCM 8
U Kopenhagenu će se održati 8. Svjetski simpozij zborske glazbe u organizaciji Međunarodne federacije za zborsku glazbu - IFCM-a. To je najveći i najvažniji svjetski simpozij  o zborskoj glazbi, a održava se svake treće godine. U njegovu radu sudjeluje do 3000 zborovođa. Program skupa čine nastupi dvadesetak zborova odabranih među najboljima na svijetu te predavanja i majstorske radionice stručnjaka, dirigenata i skladatelja zborske glazbe iz cijeloga svijeta. Jedno od predavanja bit će o hrvatskoj zborskoj glazbi (predavač B. Starc), što je velika prigoda za promidžbu naše zborske glazbe.
Svoj doprinos promidžbi  dat će i Hrvatska udruga zborovođa koja će se predstaviti sudionicima Simpozija te darovati nosač zvuka (CD) s hrvatskom zborskom glazbom (u izdanju Udruge), mnogobrojne partiture zborskih skladbi hrvatskih skladatelja te promidžbeni materijal o našoj zemlji. Očekujemo da će se zahvaljujući tome povećati zanimanje za našu zborsku glazbu (kao i za našu zemlju) te da će se naša međunarodna suradnja još više proširiti.

in

t Norveška udruga zborovođa
U Norveškoj će se 2008. godine održati jubilarna 20. godišnja skupština Norveške udruge zborovođa na koju je HUZ pozvan kao gost i partnerska udruga. Zamisao je također da norveški zborovođe dođu u Hrvatsku kako bi pohađali seminare. U sljedećem razdoblju trebao bi nam u goste doći njihov predstavnik kako bi upoznao našu sredinu. Tom bi zgodom našim zborovođama održao majstorsku radionicu.

t 9. međunarodno natjecanje zborova u Mariboru
Od 18.-20. travnja 2008. g. zbivalo se 9. međunarodno natjecanje zborova u Mariboru. U sklopu toga Brady Allred iz SAD-a održao je seminar za zborovođe te je predstavljena udruga Europa cantat. Predstavio ju je osobno njen predsjednik, g. Jeroun Schreiner. Kako je naša Udruga u partnerskim odnosima s Javnim Skladom Slovenije (Državni fond za kulturnu djelatnost u Sloveniji), koji je organizator ovoga natjecanja, tako je maestro Marko Skorin (Mj. zbor Carolostadien-Karlovac) bio tamo kao predstavnik HUZ-a. Tom je prilikom vodio i razgovore s kolegama glede suradnje s HUZ-om. Pročitajte njegov zanimljiv izvještaj.

p Putopis jednog zborovođe

t Proširena suradnja između HUZ-a i Državnoga fonda Republike Slovenije  za kulturnu djelatnost
Branko Starc, predsjednik HUZ-a, bio je u posjeti Državnom fondu Republike Slovenije za kulturnu djelatnost (Javni sklad RS za kulturne dejavnosti-JSKD) u Ljubljani. Tu je sa Mihelom Jagodic dogovarao daljnju suradnju između HUZ-a i JSKD-a. Obostrana je želja  da se dosadašnja suradnja proširi kroz zajedničke akcije i međusobna podržavanja.  
Tako će npr. svi koji su aktivni u zborskoj glazbi u Sloveniji biti obaviješteni o mogućnosti korištenja Hrvatskoga zborskoga portala za svoje potrebe te da tamo mogu pronaći partiture hrvatskih, ali i drugih skladatelja, koje se mogu slobodno koristiti. Ujedno je upućen poziv slovenskim skladateljima da i njihove skladbe mogu biti objavljena na toj stranici. Na taj će se način zborska glazba iz obje države lakše i brže razmjenjivati i ujedno prezentirati cijelome svijetu.
Slovenija je izrazito kulturološki jaka zemlja s dugom zborskom tradicijom i kulturom. Ona ima približno 2,000.000 stanovnika i 2500 zborova. Sami omjer broja stanovnika i zborova već dovoljno govori koliko je duboko ukorijenjeno zborsko pjevanje u društevnu i pojedinačnu svijest u slovenskom narodu.
Uspostavljeno partnerstvo podrazumijeva i suradnju pri gostovanju stranih zborova u jednoj od dviju država te razmjena stručnjaka i tome slično. HUZ će Skladu za njegovu knjižnicu darovati nekoliko desetaka CD-a s hrvatskom zborskom glazbom u izvedbi hrvatskih ansambala - od folklornih zborova i klapa do klasičnih zborova. Na taj će način slovenski zborovođe moći čuti snimke, skladbe i anasamble iz Hrvatske koje vjerojatno još nisu imali prilike upoznati.
(www.jskd.si)