t Održan je Okrugli stol na temu „Prikaz stanja hrvatskoga zboraštva"

U prekrasno renoviranom Pučkom otvorenom učilištu u Velikoj Gorici pokraj Zagreba održan je 1. prosinca 2007. godine Okrugli stol na temu „Prikaz stanja hrvatskoga zboraštva“ u organizaciji HUZ-a.  Gradski zbor Franjo pl. Lučić iz Velike Gorice, koji je taj dan slavio desetu obljetnicu svoga postojanja, bio je domaćin Okrugloga stola. Sudjelovali su pozvani zborovođe iz cijele Hrvatske te predstavnici ustanova i udruga. To je bilo prvi puta da je u Hrvatskoj održan takav jedan stručni susret na kojem su izneseni referati na slijedeće teme:

a. Prikaz stanja u regiji/Hrvatskoj
b. Mogućnosti školovanja zborovođa
c. Festivali i natjecanja
d. Međunarodna iskustva

1 3 18
Kliknite na fotografije za uvećanje

Na taj se je način mogao dobiti objektivan prikaz stanja hrvatskoga zboraštva u okviru tema kako u regijama tako u cjelini. Razmjena obavijesti i mišljenja o pojedinim aspektima zboraštva u nas bit će zasigurno korisni svim sudionicima ovoga skupa. Našoj će Udruzi izneseni referati  biti od pomoći pri oblikovanju sadržaja za njene buduće aktivnosti te za davanje smjernica za razvoj našega zboraštva. Okrugli stol bio je otvoren za zainteresiranu publiku koja je sa zanimanjem pratila njegov tijek. Također su bili prisutni novinari dnevnih novina i Hrvatskoga katoličkog radija  koji je bio i medijski pokrovitelj toga te je u okviru svoga programa najavljivao događaj. O sadržaju Okrugloga stola izvještavat će u predstojećim emisijama.
Za uspješnost svega pratećeg i 'tehničkog' želimo se zahvaliti Domaćinu, zboru Franji pl. Lučiću na čelu s njihovom predsjednicom Lidijom Capković, koji su na profesionalan način vodili brigu i o najmanjim ali važnim pojedinostima kako bi se svi sudionici Stola osjećali ugodno i dobrodošli. Vrhunac dana bio je svakako svečani koncert Zbora koji je održan nakon završetka Okruglog stola. Zbor je sa svojom maestrom Dubravkom Veliki još jednom pokazao svoju umjetničku kakvoću, kako na interpretativnom tako i na pjevačkom području što je potvrdio i srdačan plesak auditorija.
Svakako treba spomenuti suradnju zbora s pjevačkom pedagoginjom Blaženkom Blažinić koja zbor podučava pjevačkom umijeću, što bi mogao biti dobar primjer drugim zborovođama i zborovima kako se može unaprijediti zborsko pjevanje.

Sudionici Okrugloga stola:

Ružica Ambruš-Kiš Agencija za odgoj i obrazovanje – viša savjetnica
Senka Bašek-Šamec zborovođa (Čakovec)
Đeni Dekleva Radaković zborovođa (Poreč)-Sveučilište Jurja Dobrile u Puli-Naš kanat je lip
Valerija Fischbach zborovođa (Osijek)
Mira Grujić zborovođa (Šibenik)
Dražen Jelavić Hrvatski sabor kulture (Zagreb)-stručni suradnik za glazbu
Miroslav Martinjak Institut za crkvenu glazbu (Zagreb)-ravnatelj-zborovođa
Vlado Sunko zborovođa (Split)-Umjetnička akademija u Splitu
Bojan Pogrmilović zborovođa  (Zagreb)-HUZ potpredsjednik-Hrv. udr. vok. pedagoga (predsjednik)
Tomislav Čekolj zborovođa (Zagreb)-HUZ tajnik
Branko Starc zborovođa (Zagreb)-HUZ predsjednik