6. Svjetske zborske igre - World Choir Games - Shaoxing/Kina, 15. do 26. srpnja 2009. godine

Što su Svjetske zborske igre (WCG)?
To je najveće natjecanje zborova na svijetu, a organizira se bienalno, uvijek u drugom dijelu svijeta (poznato još prema nazivu Zborska olimpijada-Choir Olympics). Prošle su Igre održane godine 2008. u Austriji. Natjecalo se čak 20 hrvatskih zborova koji su postigli vrhunske rezultate i osvojili niz zlatnih i srebrenih nagrada. Sljedeće će se godine Igre održati sedmi put. Prosječno sudjeluje od 300 - 400 zborova s približno 20.000 pjevača. To se natjecanje toliko učvrstilo u zborskome svijetu da je danas gotovo nemoguće zamisliti da ono ne postoji.
Ali Svjetske zborske igre nisu samo natjecanje, one su u pravom smislu riječi 'igre'- dakle, mjesto za susret, druženje, prijateljevanje i učenje. Sudionicima se pruža jedinstvena prigoda – pjevaju pred 'svjetskim' auditorijem koji čine dirigenti i pjevači iz svih dijelova svijeta. Istodobno mogu čuti mnogo drugih zborova koje sigurno ne bi mogli niti čuti niti vidjeti, barem ne u takvom broju i ne na jednom mjestu.
Osim natjecateljskog dijela ne smijemo zaboraviti ni na ostala zbivanja, kao što su to redovito zasjedanje Međunarodnoga savjeta  svjetskih zborskih igara, koncerti i seminari.
Unatoč činjenici da se svi natječu i žele biti najuspješniji, zborovi se uzajamno srdačno podupiru i poštuju. Sudjelovati na tim Igrama važno je ne samo za zborove i njihove zborovođe nego i za zemlju iz koje dolaze. Dosad su na svim Igrama sudjelovali i hrvatski ansambli (u Kini čak šest) te su postigli vrhunske rezultate. Neki su čak postali i sveukupni pobjednici, što je posebice velik uspjeh.

Zašto sudjelovati?
O značenju sudjelovanja na Igrama ne treba mnogo riječi, jer se radi o vrhuncu mogućnosti prezentiranja rada i umijeća - kako dirigenta tako i zbora. Za Hrvatsku je važno da na Igre pošalje što više svojih zborova kako bi, zahvaljujući njihovu sudjelovanju i uspjesima, postala još poznatija u svijetu zborske glazbe, a time i opće priznata kao zemlja zapadno-europske kulture.

Novi koncept natjecanja

Sljedeće će Igre činiti dva paralelna natjecanja:

  1. Championship Competition
    To je natjecanje za zborove koji su već postigli uspjehe na međunarodnim natjecanjima i koji su već dokazali svoju umjetničku kakvoću.
  2. Open Competition
    Ovdje mogu sudjelovati svi zborovi. Ovo se Natjecanje preporuča posebice zborovima koji nemaju iskustva na međunarodnim natjkecanjima ili koji nisu još postigli visoku umjetničku afirmaciju.

Podrška
Ako ste zainteresirani za sudjelovanje na Svjetskim zborskim Igrama molimo da se javite g. Branku Starcu. On je član Međunarodnoga savjeta WCG i stoji Vam na raspolaganju ukoliko trebate savjete za sudjelovanje na Igrama (098/275961). Organizator Igara je INTERKULTUR a prijave se primaju do 15. prosinca ove godine.

Zrakoplovna kompanija AIR CHINA daje za zborove, koji žele letiti u Shaoxing, posebne uvjete!!

Ostale obavijesti možete naći na  www.interkultur.com

1  2   3  4 6

g

Klikni...