PRVE ZLATNE NAGRADE  DJEVOJAČKOGA ZBORA CANTUS ANTE OMNIA

Od 1.-5. svibnja 2008. godine u belgijskom gradu Neerpeltu održan je 56. međunarodni omladinski festival glazbe (Europees Muziekfestival voor de jeugd). Organizatori ovog Festivala i natjecanja podjednaku pozornost posvećuju instrumentalnim kao i zborskim ansamblima. Stoga se svake parne godine održavaju  zborska, a svake neparne godine natjecanja instrumentalnih sastava.
Ove je godine Neerpelt ugostio  93 zbora s ukupno 3900 pjevača s tri kontinenta postavši tako središtem  glazbenih događanja za mlade ljude različitih kulturnih miljea  koji upravo  svojom različitošću na jednom mjestu slave univerzalnost  glazbe.
Djevojački zbor Cantus ante omnia iz Zagreba na ovom je natjecanju nastupio prvi put od svoga osnutka (osnovan je u kolovozu 2007. godine) i to mu je bilo prvo međunarodno predstavljanje. Njegova je dirigentica Snežana Ponoš već prijašnih godina (2004., 2006.) podjednako uspješno sudjelovala na ovom Natjecanju sa svojim bivšim zborom (Djevojački  zbor XVI. Gimnazije u Zagrebu).
Cantus ante omnia natjecao se u kategoriji B (istovrsni glasovi, do 25 godina starosti pjevača) i osvojio je Prvu nagradu. Zbog postignutog velikog broja bodova ta im je Nagrada dodjeljenja s dodatnom pohvalom „cum laude“, što je poseban uspjeh!
Vrlo zahtjevan i raznolik program bio je sastavljen od slijedećih skladbi: jednoglasnog narodnog napjeva (zadanog u propozicijama natjecanja), renesansne skladbe (P. Passerau), suvremeng duhovnog djela (K. Miklos),  zadane skladbe flamanskog skladatelja (M. Van Ingelgem), dviju skladbi  Emila Cossetta te  suvremene skladbe Branka Starca (Ipaphonia).
U mnoštvu zborova različitih profila, usmjerenja i često nedovoljne izražajnosti ovaj je zbor zazvučao snažno i svježe, inventivno i atraktivno,  kako tonski tako i u scenskom nastupu koji je išao ukorak s glazbenim idejama izvedenih djela, ne smetajući zvuku, nego diskretno potcrtavajući njihov smisao.
To je svojim ocjenama i izrazito pohvalnim usmenim komentarima nakon nastupa iskazalo svih petero članova ocjenjivačkoga odbora koji su iz Belgije, Nizozemske, Italije, Mađarske i Austrije. Svi su oni jednoglasno pohvalili uživljenost i koncentriranost zbora, dinamičnost u izvedbi  i atraktivnost scenskoga nastupa. Pri tomu su posebice pohvalili umjetničku ideju da dirigentica u nekim skladbama postane dio ansambla, stvarajući tako s njim jedinstvenu cjelinu. To je prema njihovu mišljenju, među ostalim, pokazalo i odličnu  uvježbanost i izvedbenu samostalnost zbora koji nije trebao stalnu sugestiju i potporu svoje dirigentice tijekom nastupa (što je uobičajeno  kod zborskih nastupa), a unatoč toga izvrsno je izveo skladbe. Osobite pohvale stručnog žirija odnosile su se na izvedbe triju skladbi: M. Van Ingelgem - Kuss, E. Cossetto - Dvije jurjevske i B. Starc -  Ipaphonia. Ocjenjivački je odbor dao sugestiju   da bi  ovaj zbor u svoj repertoar trebao uvrstiti što više suvremenih skladbi jer su njegova fleksibilnost i otvorenost prema novom, suvremenom zvuku temeljna pretpostavka za odličnu izvedbu.
Uspješnost i vrijednost zbora i dirigentice potvrđeni su još jednom ubrzo nakon Neerpelta,  i to u Hrvatskoj. Na 51. glazbenim svečanostima hrvatske mladeži, održanim 14. i 15. svibnja 08. u Varaždinu, ovaj je zbor,izvodeći reducirani program iz Neerpeltu, nagrađen Zlatnom plaketom.
Maestra Snežana postigla je sa svojim zborovima u posljednih nekoliko godina izvrsne rezultate, kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu. Ako se uzme u obzir činjenica da je ona tek unatrag nekoliko godina svoje glazbeničko djelovanje posvetila vođenju zbora onda se nju zasigurno može ubrojiti među naše najuspješnije zborovođe. Do sada je osvojila slijedeće nagrade:

2004.
1. nagrada – Neerpelt (Belgija)
1. nagrada – Varaždin

2006.
1. nagrada – Neerpelt
1. nagrada – Varaždin

2007.
1. nagrada – Varaždin
Nagrada za najbolje izvedenu skladbu hrv. skladatelja
2. nagrada – Slovačka
Posebna nagrada za najboljeg dirigenta

2008.
1. nagrada – Cum laude – Neerpelt
1. nagrada - Varaždin

Svaki međunarodni uspjeh naših zborovođa je ujedno i uspjeh za Hrvatsku koja još uvijek nije u svijetu trajno prepoznata kao zemlja s visokom zborskom kulturom. Sudjelovanje naših zborova i zborovođa na međunarodnim natjecanjima i festivalima vrlo su važan doprinos za planski i sustavni razvoj hrvatskoga zboraštva, koji je naša Udruga pokrenula pod nazivom 'choroatia 2020'.

Prve zlatne nagrade zbora Cantus ante omnia krasan su početak rada ovog novog zagrebačkog zbora. Sudeći prema dosadašnjem iskustvu  i motivaciji njihove maestre Snežane Ponoš te osvojenim nagradama, predstoji im još puno istraživačkih i izazovnih glazbenih pothvata, zadovoljstva u pjevu i, nadajmo se, priznanja za tako proživljen rad.